Treći Razred

Za treći razred svih srednjih škola i gimnazija na prostoru Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne gore, smo vam pripremili nekoliko prepričavanja, analiza i interpretacija, koje će Vam, nadamo se, biti od velike koristi!

image
 


Za vas smo izdvojili:

Ernest Hemingvej - Starac i more

Starac i more

Radnja:

U središtu ovoga dela je unutrašnji svet, emotivne i misaone vibracije bića, tj. prelamanja i mene koje junak doživaljava na psihološkom planu. Inače priča je krajnje obična i svakodnevna, naizgled neromanska jer je lišena pravih dešavanja koja bi budila pažnju i vodila neki vidljiv i neočekivan obrt. Glavni i jedini lik u delu je Santjago el Kampsonm, siromašni starac iz kolibe koji, sem dečaka Manolina, nema nikakvih prijatelja.

Bio je šampion u obaranju ruke i velika majstor u ribarenju. Njegov san je da uhvati najveću ribu do tada. Ovo postaje  centralni motiv. Iako majstor u postavljanju mamca i puštanju užadi , već 84 dana nije ništa uhvatio. Čak ga je u ribolovu napustio i dečak Manolina (koji je uvek bio uz njega). Santjago se otiskuju na pučinu: konačno zakačila mu se velika riba na njegov mamac. Posle borbe koja je trajala tri dana i dve noći, on će uspeti da je pobedi, ali ne da je privezanu za čamac sačuva od ajkula. Deo trećeg dana i noći proteće u borbi protiv ajkula. Polako gubi borbu protiv ajkula i ne uspeva da odbrani svoj ulov od njih. U trenutku kada je uspeo da se vrati u svoju kolibu za njegov čamac je ostalo sam kostur od ribe. Ajkule su uspele da pojedu sve.

Ovaj mini film na jutjubu može da vam dočara radnju ovoga romana: 

 

Analiza:


More predstavlja ogroma, nepregledan prostor pun iznenadjenja, mogućnosti ali i opasnosti. More je ustvari prestvalja život. Autor nije slučajno izabrao da glavni i jedini lik ovoga romana bude starac koj je iskusni ribar. Sa godinama dolazi i mudrost, i borba staraca da uhvati ribu jeste borba da sam sebi dokaže da je živ i da još postoji. Autor je imao za cilj da pokaže da vredimo samo onoliko koliko je snažan da potvrdi svoju individualnost. U trenutku kada počinje borba sa ribom Santjago je sam samcat. Počinje njegova velika bobrba sa životom. Ova borba noje ni malo laka. Posle određenego vremena ruke počinju da mu se grče, čak ih je i porezao. Ostaju ožiljci koji prestvaljao svakodnevne nedaće koje nas prate. U tim trenucima starac žali što dečak nije sa njime. Ovo potvrđuje čovekovu stalnu potrebu za društvom.

Na kraju kada dolazi samo sa kosturom, on nije razočaran ili tužan. On je svoj san ispunio. Dokazao je sebi da je živ, da postoji. Njega ne zanima da li će drugi priznati njegov ulov i žrtvu. On je odvojen i živi sam za sebe. Naravno ovakvo zadovoljstvo čoveka ne može da drži dugo. Čovek uvek nalazi neki novi izazov, razlog da se bori, živi i da dokaže sebi da je živ. On se vraća u svoju kolibu u sanja lavove. Lavovi su simbol za snagu, mladost, pobedu. Santjago želi da vrati vremena svoje mladsoti, kada je bio neukrotiv, šampion, lav koji živi gordim životom.